Subotnja Mektebska skola radi pod danasnjim rukovodstvom nesto vise od 21 godinu. Njen rad oduvijek u prvom redu cini vjerska nastava te Bosanski jezik. Rad ove skole potpuno je baziran na volonterskom radu. U pocetku skola je imala nekih 30 polaznika sto se vremenom i dolaskom nove dijaspore uvecalo tako da danas imamo preko 100 polaznika.
U periodu od 1992-1996, dakle za vrijeme rata u nasoj domovini Bosni i Hercegovini, nastava se cak odvijala na dvije lokacije – prije podne na SABAH u Chicagu, a poslije podne u prostorijama dzamije. S povecavanjem broja kako clanova tako i polaznika nastave, povecavao se i broj volontera a samim tim i sadrzaj rada. Danas ova skola pored redovne vjerske nastave i Bosanskog jezika ima i mnoge druge aktivnosti kao sto su hor Ilahija “Kerim”, folklorna sekcija, dramska sekcija i svake subote zajednicki rucak.
Pored edukativnog programa ova skola djeci uveliko cini i drustvenu sferu zivota kroz zajednicka druzenja, proslavu Bajrama uz svecani rucak i dodjelu paketica, tradicionalni godisnji piknik, izlete, “Family night” druzenja, itd.
Subotnja Mektebska skola je takodjer bila domacin i organizator prvog regionalnog takmicenja znanja mekteba gdje je osvojila prvo mjesto. Ova skola je bila i gost mnogobrojnih manifestacija kako nasih - Bajramskih proslava, Dan Drzavnosti, Dan Nezvisnosti tako I Internacionalnih - Festival Djeteta na UIC-u i u Napervillu gdje je predstavljala nasu domovinu kroz pjesmu i igru u narodnim nosnjama.
Nas cilj je da u buducnosti prije svega steknemo jos vise kvalifikovanih volontera te da ova skola postane dopunska skola na Bosanksom jeziku koja bi kao takva bila priznata i radila po planu i programu Ministarstva za Obrazovanje i Kulturu za dijasporu. Samim tim djeca bi stekla svjedocanstva koja bi vrijedila i u nasoj domovini. Takoder planiramo prosiriti nas rad sa roditeljima u vidu seminara i okruglih stolova kako bi probudili I na neki nacin pojacali svjest i savjest roditelja o vaznosti vjerske naobrazbe, poznavanja Bosanskog jezika i vezanosti za zajednicu, a samim tim i za maticnu Bosnu i Hercegovinu.

SABAH u dane vikenda obezbjedjuje nastavu putem koje nasa djeca i omladina mogu uciti o mudrosti, koju ne ogranicavaju ni vrijeme ni prostor, kao i znanje koje ce im pomoci da steknu solidno razumijevanje svoje vjere, etike i morala. Nastava se odrzava i na bosanskogm i na engleskom jeziku.

 Redovne Aktivnosti u Sabah -Centru

 

1. Džuma-namaz ................................................................................12:00 PM (Petak)

2. Jacija-namaz.................................................................................08:00 PM (Srijeda)

3. Jacija i zikir ...............................................................................08:00 PM (Četvrtak)

4. Mekteb i bosanska škola ..........................................09:30 AM - 03:30 PM (Subota)

5. Podne-namaz i predavanje........................................................12:15 PM (Nedjelja)

6. Interfaith ........................................................................jednom mjesečno (Utorak)

7. Humanitarni programi....................jednom mjesečno i sedmično (Nedjelja, subota)

8. Family Night ............................................................................................

9. Ženska grupa "Selam" .............................................................................

10. Omladinska grupa ..................................................................................

Naucimo Kur'an

2 7 15 Does the Quran Include Everything

Pod zastavom Muhammeda a.s

message image

Naučimo Sufara

timthumb

Sohbeti

youtube

Dzuma Namaz

Jumah Prayer is at 12:00 PM
Džuma-namaz je u 12 sati.


SABAH 9920 Grand Ave, Franklin Park IL 60131